9: Ägg, mat för superkrafter

Har jag inte varit lite tråkig i tidigare inlägg? Vi har talat om vad som kan orsaka inflammation och vad som skadar kroppen…men vad är bra då? Vad ska vi faktiskt äta? Ja i detta inlägg tänkte jag prata mer om ett födoämne som kanske fått lite oförskämt dåligt rykte i vissa sammanhang. Idag är det Äggets dag! Eller ja äggets dag är ju inte idag 2023 är äggets dag den 13 oktober. Men jag tänker att alla dagar är äggets dag.

Bra eller dåligt ?

För några årtionden sedan började man prata om hur farligt det var att äta för mycket ägg, och med för mycket menade man då så lite som tre ägg i veckan! Som tur är har forskning nu visat att intag av ägg inte alls är associerat till ökade hälsorisker, snarare tvärt om. Att äta ägg kontinuerligt har inte någon signifikant påverkan på kolesterol. Konsumtion av ägg kan snarare bidra till hälsa.

Men ägg allergi då. Ja vissa utvecklar faktiskt en allergi mot vissa proteiner i ägg. Vanligast är detta hos små barn. Beräkningar visar att knappt 2 % av barn under 5 år utvecklar allergi mot ägg. Det absolut vanligaste är då att utveckla en allergi mot de proteiner som finns i äggvitan. Många…eller närmare bestämt c:a 50 % av de barn som drabbas av ägg allergi växer ifrån den inom en period av tre år.

Äggets nutrienter

Och som ni nu vet är nutrienter de delar i föda som ger oss näring av olika slag. Äggets sammansättning av nutrienter är i många fall enkelt för vår kropp att ta upp. All näringsämnen är olika lätt eller svårt att ta upp för kroppen, detta kallas med ett annat ord för biotillgänglighet. Näringsämnen i ägg har således en hög biotillgänglighet. Fördelningen av proteiner är lika mellan äggvita och äggula. Däremot kolhydrater, fett, mineraler och vitaminer hittar vi i äggulan.

Protein

Protein-innehållet i ägg är mycket hög. Det finns också ett stort antal olika proteiner i ägg, över 100 olika proteiner har identifierats i ägg. Ägg består till c:a 12 % av protein.

Fett

Fettinnehållet i ägg är mellan 9 – 11 %, i hela ägget. Dock finns alla fetter i äggulan. Kolesterol är ett fett och ägg innehåller en hel del kolesterol, närmare bestämt 400 mg per 100 g ägg. Men som jag skrev tidigare har nu forskningen vänt och visar inte på något samband mellan äggkonsumtion och höga blodfetter. Om kroppen har en hög inflammationsnivå kan man dock behöva vara lite försiktig med för mycket ägg på grund av kolesterolnivån. Kombinationen inflammation och höga kolesterolvärden kan i vissa fall orsaka kärlsjukdomar. Se därför alltid till att minska inflammationsnivån i kroppen.

Vitaminer och mineraler

Ägg innehåller många av de vitaminer och mineraler som människan behöver. Största mängden vitamin är pantotensyra (B5) och vitamin E. Den enda vitamin som inte finns i ägg är vitamin C. När det gäller mineraler är det fosfor, natrium och kalium som är störst mängder i ägg. Ägg är också en mycket bra källa till zink, magnesium och kalcium.

Hälsoeffekter

Följande egenskaper har forskats på kring ägg.

  • Antibakteriell
  • Antioxidanter
  • Molekyler som motverkar cancer
  • Immunpåverkande (i behandling av IBD)
  • Egenskaper för att sänka blodtryck

Så…ägg har nästan alla nutrienter, en mix av makronutrienter som är positiv för ketogenkost men också en bred rikedom av mikronutrienter som vitaminer och mineraler. Det viktiga är dock att äta hela ägget, inte bara vitan. Med anledning av detta finns det ingen poäng med att köpa produkter som exempelvis äggvita på dunk. Innehållet i detta är, förutom alla E-ämnen, bara protein. Och om proteinet inte används till byggstenar i kroppen blir överflödet glukos. Här tänkte jag ta ett litet exempel för att förklara varför det inte har någon poäng för en sund hälsa. En kropp som tränar hårt, på elitnivå, behöver 1,6 gram protein per kilogram kroppsvikt. Om jag då skulle väga 80 kilogram behöver min kropp 128 gram protein per dag. Om jag då är elitidrottare är det inte ovanligt att jag får i mig så där 5 000 kalorier per dag. I en ketogenkost, vilket jag förespråkar, äter man c:a 15 E% protein, d v s 750 kalorier ska komma från proteinkälla. 1 gram protein är 4 kalorier. 750 dividerat med 4 betyder att du då får i dig 187 gram protein. Det vill säga fullt tillräckligt för även en elitidrottare. I detta exempel (om vi generaliserar lite) blir 50 gram av proteinet energi bland annat i form av glukos.

Ett sista litet tips idag gällande ägg. När du tillagar ägget är det ok att vitan stelnar…men…se till att gulan är krämig eller lite lös. Alla nutrienter bevaras då bättre och din kropp kan få användning av dem, för ett liv i harmoni och hälsa utan hinder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *